Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Health Science Institute

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11727/1393

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Menopoz döneminde antidepresan kullanan kadınların beslenme alışkanlıkları, uyku durumları ve magnezyum alımlarının değerlendirilmesi
    (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021) Kabadayı, Cansu; Bayram, Sinem
    Depresyon, tüm dünyada prevelansı hızla artan mental bir sağlık sorunudur ve kadınlarda daha yaygındır. Menopoz döneminde de depresyon yaygın görülmektedir. Bu çalışma, Şubat 2020-Ekim 2020 tarihleri arasında Ankara’da özel bir beslenme ve danışmanlık merkezine gelen, menopoza girmiş (menstruasyonun kalıcı olarak kesilmesiyle en az 12 aydır adet görmemiş) ve antidepresan kullanmakta olan 48 gönüllü kadın birey ile yürütülmüştür. Bireylerin kişisel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, uyku durumları ve depresyon durumları anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Günlük enerji ve besin ögeleri alımını belirlemek için geriye dönük hatırlatma yöntemiyle 3 günlük besin tüketim kaydı alınmış ve fiziksel aktivite durumları saptanmıştır. Bireylerin antropometrik ölçümleri alınmış ve vücut kompozisyonları biyoelektrik impedans analizi cihazı ile değerlendirilmiştir. Bireylere Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKİ) ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ) uygulanmıştır. Menopoza girmiş bireylerin yaş ortalaması 57.1±8.67 yıl olup, düzenli adet görmeme süresi ortalama 9.1±8.25 yıldır. Bireylerin bel çevresi ortalaması 89.1±13.38 cm, bel/kalça oranı 0.86±0.04 ve vücut yağ oranı %35.21±4.83 olarak belirlenmiştir. Bireylerin çoğunluğu (%85.4) seçici serotonin gerialım inhibitörü (SSRI) türü antidepresan kullanmaktadır. Bireylerin diyetle günlük enerji (1238.5±371.94 kkal) ve karbonhidrat (114.6±54.43 g) alımları Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2015 önerilerinin altında, diyetle protein alımları önerilen düzeyde ve yağ alımları ise önerilerin üzerindedir. Posa gereksinmesini yeterli düzeyde karşılamayan bireylerin, yeterli düzeyde karşılayanlara göre depresyon puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Tüm bireylerin diyetle magnezyum alımı (225.0±67.61 mg) önerilerin altındadır. Bireylerin %52.1’i kötü uyku kalitesine ve %47.9’u iyi uyku kalitesine sahiptir. Kötü uyku kalitesine sahip bireylerin, iyi uyku kalitesine sahip olanlara göre diyetle magnezyum alımı daha düşüktür (p>0.05). Uyku kalitesinin artmasıyla, depresyon puanının düştüğü belirlenmiştir (p>0.05). Aynı zamanda magnezyumun yeterli düzeyde karşılanmasıyla depresyon puanının azaldığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç olarak, menopoza girmiş kadınların beslenme alışkanlıkları, magnezyum alımları, uyku kalitesi ve depresyon durumları birbiriyle ilişkilidir; menopozal semptomlarla birlikte kadın sağlığını etkilemektedir. Depression is a mental health problem that is rapidly increasing in prevalence worldwide and is more common in women. Depression is also common during menopause. This study was carried out with 48 volunteer female individuals between February-October 2020 who came to a private nutrition and counseling center in Ankara, entered menopause (had not had menstruation for at least 12 months after the permanent cessation of menstruation) and were using antidepressants. Individuals' personal characteristics, eating habits, sleep conditions and depression status were determined using a questionnaire form using face-to-face interview method. In order to determine the daily energy and nutrient intake, 3-day food consumption records were taken with a retrospective reminder method and their physical activity status was determined. Anthropometric measurements of the individuals were taken and their body composition was evaluated with the bioelectrical impedance analysis device. Pittsburgh Sleep Quality Scale (PSQI) and Depression Anxiety Stress Scale (DASS) were applied to the individuals. The average age of individuals who have entered menopause is 57.1 ± 8.67 years, and the average period of not having regular menstruation is 9.1 ± 8.25 years. The waist circumference of the individuals was determined as 89.1 ± 13.38 cm, waist / hip ratio was 0.86 ± 0.04 and body fat ratio was 35.21 ± 4.83%. The majority of individuals (85.4%) use selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) type antidepressants. Dietary energy (1238.5±371.94 kcal) and carbohydrate (114.6±54.43 g) intakes of women are below the recommendations of Turkey Nutrition Guide 2015, while the dietary protein intake of women is normal for recommendations and the dietary fat intake of women is above the recommendations. It was determined that individuals who did not take their fiber need at a sufficient level had higher depression scores compared to those who took them adequately (p> 0.05). Magnesium intake for all individuals is below recommendations. 52.1% of the individuals have poor sleep quality and 47.9% have good sleep quality. Individuals with poor sleep quality had lower magnesium intake than those with good sleep quality (p> 0.05). It was determined that with increasing sleep quality, depression score decreased (p> 0.05). At the same time, it was found that the depression score decreased with sufficient magnesium (p> 0.05). In conclusion, dietary habits, magnesium intake, sleep quality and depression of menopausal women are interrelated; It affects women's health along with menopausal symptoms.
  • Thumbnail Image
    Item
    Menepoza girmiş kadınların beslenme durumları ile fiziksel aktivite ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi
    (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013) Fakılı, Funda Esin; Saka, Mendane
    Menstruasyonun bitiĢi olarak kabul edilen menopoz; kadınların hormonal, fizyolojik ve psikolojik değiĢiklikler yaĢadığı bir dönemdir. Bu çalıĢma yaĢları 45- 80 yıl arasında olan 100 menopoz tanısı almıĢ kadın üzerinde yürütülmüĢtür. Bireylerin beslenme alıĢkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri, antropometrik ölçümleri, biyoelektriksel impedans analizi ile vücut bileĢimleri, besin tüketim durumları ve fiziksel aktivite düzeyleri saptanmıĢtır. Beslenme bilgi düzeyini belirlemek amacıyla bireylere 20 soru sorulmuĢtur. Beslenme bilgi puanı 16-20 arasında olanlar iyi, 10-15 arasında olanlar orta, 10‟un altında olanlar ise kötü olarak değerlendirilmiĢtir. Bireylerin menopoz öncesi ağırlık ortalamaları 62.5±9.00 kg, Ģu anki ağırlık ortalamaları 71.9±11.02 kg olarak belirlenmiĢ ve aradaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuĢtur (p<0.05). Beden Kütle Ġndeks (BKĠ) ortalaması 28.6±4.16 kg/m2, bel çevresi ortalaması 87.3±7.61 cm, kalça çevresi ortalaması 106.0±7.88 cm, bel/kalça oranı ise 0.8±0.49 cm olarak belirlenmiĢtir. Vücut yağ oranı ortalama %36.6±4.18, yağsız vücut kütlesi 44.5±6.47 kg, vücut su oranı %45.1±3.67 olarak saptanmıĢtır. Menopoz dönemi süresince bireylerin %63‟ünde en yaygın semptom sıcak basmasıdır. Menopoz süresi ile menopoza iliĢkin semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki belirlenememiĢtir. Bireylerin menopoz süresi ile antropometrik ölçümleri ve vücut analizi arasındaki iliĢki incelendiğinde sadece vücut su oranı ile menopoz süresi arasında önemli negatif bir iliĢki saptanmıĢtır (r=-0.210, p=0.036). Sigara ve alkol kullanma alıĢkanlıkları olan ve olmayan bireylerde menopoz yaĢ ortalamaları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır (p>0.05). Fiziksel aktivite yapan ve yapmayan bireylerin menopoz yaĢ ortalamaları ile menopoz döneminde yaĢadığı semptomlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır (p>0.05). Fiziksel aktivite yapan ve yapmayan bireylerin BKĠ grupları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuĢtur (p<0.05). ÇalıĢmaya katılan bireylerin %44‟nün düzenli öğün tüketmediği ve sıklıkla öğle öğününü atladıkları (%37) saptanmıĢtır. Bireylerin beslenme bilgi puanlarının ortalaması 17.4±1.93‟dür ve %86‟sının beslenme bilgi puanı 16-20 arasında, %14‟ünün ise 10-15 arasında olduğu belirlenmiĢtir. Beslenme bilgi puanı 10‟un altında olan birey bulunmamaktadır. Beslenme bilgi iv düzeyi 16-20 arasında olanların BKĠ ortalaması 28.34±3.70, bilgi düzeyi 10-15 arasında olanların ise 30.28±6.24 olarak saptanmıĢ ve iki ortalama arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuĢtur (p=0.000). Beslenme bilgi düzeyi arttıkça ara öğün tüketimi artmıĢtır (p=0.002), beslenme bilgi düzeyi arttıkça bel çevresi (p=0.006), BKĠ (p=0.002), kalça çevresi (p=0.034), yağsız vücut kütlesi (p=0.002) ve vücut yağı (p=0.036) azalmıĢtır. Sonuç olarak, menopozlu kadınlarda beslenme bilgi düzeyi arttıkça antropometrik ölçümler ve vücut bileĢiminde azalma belirlenmiĢtir.