Sosyal Bilimler Enstitüsü / Social Sciences Institute

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11727/1394

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Item
    Küçük ve orta büyük işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik raporlaması önerisi
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022) Yahşi, Merve; Doğan, Deniz Umut
    Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınma paralel olarak önemli birer kavram olmakla kalmamış, iş hayatı için de vazgeçilmez olmuştur. İşletmeler için küresel bir değer yaratabilmenin yolu olarak görülen sürdürülebilirlik iş stratejilerine ve günlük iş faaliyetlerine entegre edilmeye başlanmıştır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ülke ekonomilerinde %98 oranında temsil edilmektedir. Küçük işletmelerin yerine bakıldığında uluslararası işletmelere göre oldukça yüksek oranda yer tuttuğu görülmektedir. Ancak küçük işletmelerin ekonomilerdeki bu büyük rollerine karşı sürdürülebilirliğe sınırlı olarak katıldıkları gözlemlenmektedir. Küçük işletmelerin sürdürülebilirliğe sınırlı katılımlarına sebep olarak yetersiz finansal kaynaklar, bilgili ve tecrübeli personel eksikliği, yetersiz kurumsallaşma ve yetersiz imaj yönetimi gibi eksiklikler sayılabilir. Ancak küçük işletmelerin gelecek kuşakları da gözeterek faaliyetlerine devam etmeleri en az uluslararası işletmeler kadar hayatidir. Bu sebeple küçük işletmelerin sürdürülebilirlik küresel değer zincirine dâhil edilmesi oldukça önemlidir. Küçük işletmelerin bilinçlendirilmesi, sürdürülebilirlik raporlamasının yarattığı fırsatlardan yararlanması öncelikli amaçtır. Ayrıca küçük işletmeler için uygulanabilir sürdürülebilirlik standartları oluşturulması nihai hedeftir. Bu tezin amacı küçük işletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarını incelemek ve sürdürülebilirlik raporlamasının nasıl olması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulunmaktır. Corporate social responsibility and sustainable development have not only been important concepts in parallel, but have also become indispensable for business life. Sustainability, which is seen as a way to create a global value for businesses, has begun to be integrated into business strategies and daily business activities. Small and medium-sized enterprises are represented by 98% in national economies. When we look at the place of small enterprises, it is seen that they have a very high place compared to international enterprises. However, it is observed that small businesses participate in sustainability on a limited basis despite their large role in the economy. Inadequate financial resources, lack of knowledgeable and experienced personnel, insufficient institutionalization and inadequate image management can be counted as the causes of limited participation of small businesses in sustainability. However, it is as vital as international businesses for small businesses to continue their activities by considering future generations. For this reason, it is very important to include small businesses in the sustainability global value chain. The primary objective is to raise awareness of small businesses and to benefit from the opportunities created by sustainability reporting. In addition, establishing viable sustainability standards for small businesses is the ultimate goal. The aim of this thesis is to examine the sustainability practices of small businesses and to make suggestions about how sustainability reporting should be.
  • Item
    Sürdürülebilir insan kaynakları yönetiminde insan kaynakları bilgi sisteminin yeri üzerine bir araştırma
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022) Tekin, Aycan; Halıcı, Ali
    Günümüzde örgütler küreselleşmenin bir etkisi olarak sadece yerel örgütler ile değil dünya üzerindeki benzer alanda faaliyet gösteren diğer örgütler ile bir yarış içerisindedirler. Teknolojik değişimlerin hızı, firmaların oyun dışı kalmamaları ve yeni olana uyum sağlayıp hız kesmemeleri için yönelinen her alanda faaliyeti aksatmadan çalışabilecek insan kaynağına ihtiyaç duyulur. Bu sebeple örgütlerde insan kaynakları yönetimi olgusunda sürdürülebilirlik kavramı ortaya çıkmakta ve günümüzde daha çok önem kazanmaya başlamaktadır. Bu gelişmeler ile örgütler nitelikli ve yetkin insan kaynağını bünyelerine dahil etmeye, örgüt aidiyetini sağlamaya, insan kaynağına mutlu bir çalışma ortamı oluşturarak iş gücü devir hızını optimal bir oranda tutmaya çalışırlar. Tüm bunları yönetebilmeleri için ise bilgi sistemlerine ihtiyaç duyarlar. İnsan kaynakları bilgi sistemleri insan kaynağı ile ilgili yöneticilere hızlı, doğru ve kaliteli bilgi akışını sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede insan kaynağının verimliliği arttırılarak örgüte rekabet üstünlüğü sağlanabilmektedir. Bu çalışmada Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetiminde İnsan Kaynakları Bilgi Sisteminin yeri, insan kaynakları uygulamaları üzerinden tartışılarak, Türkiye’de faaliyet gösteren bir kamu bankasında sürdürülebilir insan kaynakları yönetiminin insan kaynakları bilgi sistemleri üzerinden sağlandığı fayda araştırılmıştır. Çalışma kapsamında nitel araştırma yapılmış ve kamu bankası insan kaynakları yöneticileri ile mülakat yapılarak veriler toplanmış ve toplanan veriler analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda görüşülen insan kaynakları yöneticileri insan kaynakları yönetiminin sürdürülebilir kılınması için insan kaynakları bilgi sistemlerinden rekabet üstünlüğü, verimlilik/düşük maliyet ve ölçülebilirlik olmak üzere toplam üç ana tema üzerinden faydalandıklarını ifade etmişlerdir. Çalışmanın ilk bölümünde “İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi”, ikinci bölümde “Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimi” ele alınmış, son bölümde ise “Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetiminde İnsan Kaynakları Bilgi Sisteminin Yeri” değerlendirilerek literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Today, with globalization, organizations are in a race not only with local organizations but also with other organizations operating in similar fields around the world. The speed of technological changes requires human resources who can work without interrupting their activities in every field where they are directed in order not to stay out of the game, adapt to the ‘new’ and not slow down. For this reason, the concept of sustainability emerges in the phenomenon of human resources management in organizations and is gaining more importance today. With these developments, organizations try to include qualified and competent human resources, ensure organizational belonging, and reduce workforce turnover by creating a happy working environment for human resources. In order to manage all these, they need information systems. Human resources information systems help managers about human resources to provide fast, accurate and quality information flow. In this way, the efficiency of human resources can be increased and a competitive advantage can be provided to the organization. In this study, the place of Human Resources Information System in Sustainable Human Resources Management has been discussed through human resources practices, and it has been tried to investigate how much benefit sustainable human resources management is provided through human resources information systems in a public bank operating in Turkey. Within the scope of the study, qualitative research was conducted and data were collected and analyzed by interviewing public bank human resources managers. As a result of this study, the human resources managers interviewed stated that they use human resources information systems on three main themes: competitive advantage, efficiency / low cost and measurability in order to make human resource management sustainable. In the first part of the study, "Human Resources Information System", in the second part "Sustainable Human Resources Management" were discussed, in the last part, "the place and importance of Human Resources Information System in Sustainable Human Resources Management" was evaluated and it was aimed to contribute to the literature.
  • Item
    İngiltere "Charıty Shop" örneği üzerinden Türkiye'de yardım dernekleri ikinci el giysi satış mağazaları model önerisi
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022) Özender Yücel, Burçin; Türkdemir, Pınar
    Günümüzde tüket m kalıplarının ekoloj k düzende etk ler n n vurgulandığı Brundtland Raporu (1987)’ndan beri, tüket mdek aşırılık, sürdürülemez tüket m alışkanlıkları, tüket mde sürdürüleb l r uygulamaların gerekl l ğ hem akadem k hem de pol t k çevrelerde sıkça tartışılmaktadır. Bu araştırma kapsamında, sürüdürlebilirlik kavramı ve moda endüstrisindeki sürdürülebilir uygulamalar örnekleri ile birlikte detaylandırılmıştır. Sürdürülebilirliğin belkide en çok ihtiyaç duyulduğu alanlardan biri olan moda endüstrisinde sürdürülebilir uygulamalarından bir tanesi de ikinci el tüketimdir. İkinci el giysi tüketimi sayesinde hem sıfır giysi satın alınmayarak üretimin azalması, enerji ve hammedde tüketiminde azalma yaşanması hem de kullanılmayan giysilerin çöpe atılmamasıyla yeniden değerlendirme yöntemi sayesinde ekosisteme katkıda bulunulması sağlanmaktadır. İkinci el tüketim kültürünün en köklüsü İngiltere'de 100 yıla yakın zamandır yardım dernekleri ikinci el giysi satış mağazaları ile hayat bulmaktadır. Bu yardım derneklerinin mağazalarına insanlar kullanmadıkları giysileri bağışlayarak giysilerin gelirinin yardıma muhtaç kişilere ulaşmasını sağlamaktadırlar. Öte yandan yine bu yardım derneklerinden giysi satın alarak da destek olunabilmektedir. Türkiye’de de İngiltere yardım mağazası sistemi üzerinden böyle bir sosyal sorumluluk iş modeli geliştirilmesi için ön çalışma yapılarak bir yardım mağazası model önerisi sunulmuştur. Araştırma kapsamında soru formu (Ek 1) aracılığıyla Ankara ilinde yaşayan kişilerden elde edilen bilgilere göre, ülkemizde yaşayan insanların kullanmadıkları giysileri ihtiyaç sahipleri yararına bağışlamak istemekte olduğu ancak güvenebilecekleri bir kurum olmaması sebebiyle yeterince bağış yapamadıkları tespit edilmiştir. Çalışmada anlatılan iş modelinde bir yardım mağazası sistemi kurulduğu takdirde, hem daha az kullanılmış giysi çöpe gitmeyerek eko sistemi kirletmeyecek hem de yardıma muhtaç insanların yararına giysi ve nakdi yardımla fayda sağlanacağına inanılmaktadır. Today, since the Brundtland Report (1987), in which the effects of consumption patterns on the ecological order were emphasized, excessive consumption, unsustainable consumption habits, and the necessity of sustainable practices in consumption have been frequently discussed in both academic and political circles. Within the scope of this research, the concept of sustainability and sustainable practices in the fashion industry are detailed with examples. One of the sustainable practices in the fashion industry, which is perhaps one of the areas where sustainability is most needed, is second-hand consumption. Because of the consumption of second-hand clothing, it contributes to the ecosystem both by reducing the production by not purchasing new clothes and by reusing the unused clothes by not throwing them away. For nearly 100 years, charity associations have come to life with second-hand clothing stores in England, the most rooted in the second-hand consumption culture. By donating the clothes they don't use to the stores of these charity organizations, they ensure that the income of the clothes reaches the people in need. On the other hand, support can also be provided by purchasing clothes from these charities. A charity shop model proposal was presented by making a preliminary study to develop such a social responsibility business model through the UK charity shop system in Turkey. According to the information obtained from people living in Ankara through the questionnaire (Annex 1) within the scope of the research, it has been determined that people living in our country want to donate the clothes they do not use for the benefit of those in need, but they cannot donate enough because there is no institution they can trust. In the business model described in the study, it is believed that if a charity shop system is established, less used clothes will not pollute the eco system by not going to waste, and it will be beneficial for people in need with clothes and cash aid.
  • Item
    Sürdürülebilir mutfak uygulamalarına bir örnek: Ankara Fine Dining restoranlarında gıda atıkları
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022) Kaya, Esra; Beyter, Nurten
    Dünya üzerinde gıda temini küresel ölçekte bir sorun olmaya doğru gitmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri yapılan gıda israfıdır. Gıda atıkları, gıda üretim aşamalarından başlamak üzere, gıda tükemin aşamalarına kadar bir çok noktada yaşanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yiyecek içecek işletmelerinden biri olan fine dining restoranlarda gıda atıkları ve sürdürülebilir mutfak uygulamalarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen verilerin desteklenmesi amacıyla ek olarak gözlem tekniği de kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; fine dining restoranlarda atık yönetimi planının uygulanmakta olduğu, malzeme alımında mevsimine uygun sebze ve meyvelerin tercih edildiği, menü oluştururken mevsimine uygun gıdalar seçildiği, mal kabulünde ürün kontrolü yapılırken ürünün özelliklerine göre düzenelenen kriterlere bakıldığı, stok kontrolünde bozulan ürünlerin imha edildiği, gıdaların depolandığı alanlarda ısı kontrolünün yapıldığı, gıdaların hazırlanmasında (üretim aşamasında) oluşan gıda atıklarının menü içerisinde farklı yerde değerlendirildiği ve personel yemeğinde kullandığı, menü planlamasında atık yönetimi uygulamasında ürünün her parçasının değerlendirildiği, yemek porsiyonlarının değerlendirilmesinde standartlara dikkat edilmediği, tabakta artan yiyeceklerin değerlendirilmesiyle ilgili katılımcıların herhangi bir uygulamasının bulunmadığı, personelin atık yönetimi ile ilgili eğitiminin olmadığı, personelin gıda kayıp ve atıklarıyla ilgili bilgilendirildiği, gıda atıklarını dönüştürmek için atık sınıflandırılmasında kullanılan kutuların araç gereç olarak değerlendirildiği, gıda kayıp ve atıkları ile ilgili denetim ekibinin bulunmadığı, çöpe giden günlük gıda miktarının her işletmede farklı oranlarda olduğu, en çok atık olan gıdanın sebze olarak belirlendiği, gıda atıklarının çevreye olumsuz etkisinin bilindiği, atık gıda yönetiminin işletmeye katkı sağlayacağına yüksek oranda inanıldığı, yemeğin yanında sunulan ürünlerde menü dışına çıkılmadığı, gıda dışı atıklarla ilgili uygulamalarda atıkları yüklenici firmaya teslim edilme şeklinde uygulama yapıldığı tespit eidlmiştir. Ulaşılan sonuçların görüşme formuyla ulaşılan sonuçlarla örtüştüğü anlaşılmıştır. The aim of the research is to examine food waste and sustainable kitchen practices in fine dining restaurants, which is one of the food and beverage businesses. For this purpose, qualitative method was preferred in the research and semi-structured interview technique was used. In addition, the observation technique was used to support the data obtained by the semi-structured interview technique. As a result of the research; In fine dining restaurants, a waste management plan is implemented, seasonal vegetables and fruits are preferred in material purchase, seasonal foods are selected when creating the menu, the criteria arranged according to the characteristics of the product are checked during product acceptance, the products that deteriorate in stock control are destroyed, and temperature control is carried out in the areas where food is stored. food wastes generated during the preparation (production phase) of the food are evaluated in different places in the menu and used in the personnel dinner, every part of the product is evaluated in the waste management application in the menu planning, standards are not taken into consideration in the evaluation of the meal portions, there is no application of the participants regarding the evaluation of the leftover food on the plate, Waste classification for recycling food waste, where there is no training on waste management, personnel are informed about food loss and waste The boxes used in the food and beverage industry are evaluated as tools, there is no inspection team for food loss and waste, the daily amount of food that goes to waste is different in each enterprise, the most waste food is determined as vegetables, the negative impact of food waste on the environment is known, waste food management contributes to the enterprise. It has been determined that it is highly believed that it will provide It has been understood that the results obtained are in agreement with the results obtained with the interview form.
  • Thumbnail Image
    Item
    Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye'de çevre politkaları
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019) Akkuş Dağdeviren, Sılacan; Şahinöz, Ahmet
    İnsan nüfusunun hızla arttığı, doğal kaynakların ekonomik faaliyetler kapsamında geri dönüşümsüz tüketildiği dünya sisteminde ekosistemin korunması amacıyla çevre politikaları geliştirilmiştir. Ekonomi ve çevre arasında dengeli bir ilişki kurulmasını öneren, ekolojik sınırların sınanması ile ortaya çıkan sürdürülebilir kalkınma hedefleri küresel ölçekte geliştirilmiştir. Çalışmada, sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye’de uygulanan çevre politikaları incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kullanımı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğinin korunması için Türkiye’de uygulanan politikaların etkileri incelenmiştir. Çevre sorunlarının çözümüne yönelik politikaların sürdürülebilir kalkınma kavramı ile uyumlu ve tutarlı olup olmadığı araştırılmıştır. Environmental policies have been developed in order to protect the ecosystem in the world system where the human population has increased rapidly and natural resources have been consumed within economic activities irreversibly. Sustainable development goals that have emerged through the testing of ecological boundaries, which suggest a balanced relationship between the economy and the environment, have been developed on a global scale. This study was examined the environmental policies in Turkey within the sustainable development framework. This thesis examined the effects of Turkey's policies that implemented for prevention of global warming and climate change, protection of biological diversity and renewable energy usage. It was analyzed whether the policies for the solution of environmental policies adaptable and consistent with the concept of sustainable development.
  • Thumbnail Image
    Item
    Sürdürülebilirlik muhasebesi, sürdürülebilirlik raporlama ilkeleri (grı), bist sürdürülebilirlik endeksinde işlem gören bankaların sürdürülebilirlik raporlarının karşılaştırılması
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018) Çelik, Yiğit; Erhan, Deniz Umut
    Kurumsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği konusunda şeffaf olmak, şirketler, işverenler, çalışanlar, sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılar gibi farklı paydaşların hepsini ilgilendirmektedir. Son zamanlarda sürdürülebilirliğin faydaları birçok şirket tarafından kabul görmüştür. Bu durum ve artan rekabet koşullarının da etkisiyle şirketlerin sürdürülebilirlik ilkelerini kullanması şirket çıkarları açısından olumlu sonuçların oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu raporlamalar biriktirilerek belirli dönemlerde kamuoyu ve şirket ile ilgilenen tüm kesime duyurulmaktadır. Bu sayede herkes şeffaf bir şekilde fikir sahibi olabilir. Buna ek olarak şirketler sorumluluklarını yerine getirme konusunda daha dikkatli ve emin adımlar ile gelecekte neler yapabileceğinin sinyallerini kitlelere duyurabilir. Bu tezde ilk olarak sürdürülebilirlik kavramı ile ilgili genel bilgilerden bahsedilerek sürdürülebilirlik raporlaması ele alınmıştır. Daha sonra sürdürülebilirlik muhasebesinin rolü incelenerek GRI ve G4 konusu ele alınmıştır. BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde işlem gören ve sürdürülebilirlik raporlarını yayımlayan bankaların bu raporlar ile hangi verileri paydaşlarına duyurduğu ve sürdürülebilirlik raporlarını yayımlayan bankaların diğer bankalarla, rapor içeriği yönünden karşılaştırılması yapılmıştır. BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde işlem gören bankaların GRI ilkeleri ve GRI Finansal Hizmet Sektör Açıklamalarına ne derecede uyduğu incelenmiştir. Transparency in the sustainability of corporate activities is all about companies, employers, employees, non-governmental organizations and investors. In recent times, the benefits of your sustainability have been recognized by many companies. The use of sustainability principles by companies under the influence of this situation and increasing competition conditions contributes to positive results in terms of company interests. These reports are accumulated to announce all the public and company-related incidents in certain periods. At this point, everyone can have a transparent idea. In addition, companies can often hear the signals of what they can do in the future with more careful and confident steps to fulfill their responsibilities. In this thesis, first of all, sustainability reporting is discussed by referring to general information about the concept of sustainability. Then, the role of sustainability accounting was examined and GRI and G4 topics were discussed. The banks, which are traded at the BİST and have published sustainability reports, have been compared in terms of content in terms of sustainability reports. The degree of compliance with the GRI principles and GRI Financial Services Sector Disclosures of The Banks Traded in the BIST has been examined.
  • Thumbnail Image
    Item
    Sürüdürülebilirlik kavramının önemi karşılaşılan sorunlar ve şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarının incelenmesi
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018) Duran, Bahar; Umut Erhan, Deniz
    Sürdürülebilirlik, başta iş dünyası olmak üzere geniş kitleler tarafından artan bir ilgiyle takip edilmektedir. Sürdürülebilirlik, işletme faaliyetlerinin sosyal ve çevresel sonuçlarına ilişkin bilgilerin raporlanmasını gerektirmektedir. Sürdürülebilirlik raporları yatırımcılar ve hissedarlar için sosyal ve çevresel performansın, kurumsal şeffaflığın ve yönetim kalitesinin bir göstergesi olarak görülmektedir. Bu tezin amacı, işletmelerde sürdürülebilirlik kavramının önemini, karşılaşılan sorunları ortaya koymaktır. İlk bölümde sürdürülebilir kalkınmanın tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde sürdürülebilirlik raporlamasına değinilmiş, amacı, içeriği, ilkeleri, faydaları ve önemi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, kurumsal sürdürülebilirlik hakkında genel bilgiler verildikten sonra kurumsal sürdürülebilirlik modelleri ele alınmış, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ne geçiş yapılmıştır. Son bölümde ise uygulamaya yer verilmiştir. BIST’de işlem gören aynı zamanda belli dönemlerde sürdürülebilirlik endeksinde yer alan şirketler incelenmiştir. Enerji ve gıda sektöründe GRI G4 ilkelerine göre hazırlanan sürdürülebilirlik raporlarının karşılaştırılmasına yer yerilmiştir. Sustainability is followed by a growing interest by large masses, primarily the business world. It requires reporting of information relevant to the social and environmental consequences of business operations. Sustainability reports are seen as ademonstration of social and environmental performance, corporate transparency and management quality for investors and shareholders. In this study the first part includes, the historical development of sustainable development is discussed. In the second chapter, the sustainability report is adressed and its purpose, content, principles, benefits, importance and control are examined. In the third chapter, after giving general information about corporate sustainability models were discussed and the transition to the Borsa Istanbul sustainabity index was made. In the last section, the research was given. The company, which is traded at the BIST, has been examined at certain times in the sustainability index. A comparison was made between the sustainability reports prepared in accordance with the GRI 4 principles in the energy and food sector.