Sosyal Bilimler Enstitüsü / Social Sciences Institute

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11727/1394

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Item
    Restoranlarda kültürel kimlik ve iç mekân tasarım ilişkisi, Türk kültürünü yansıtan bir restoran modeli önerisi
    (Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Şahin, Beste; Tepecik, Adnan
    Günümüzde insanların vakit tasarrufunda bulunmak amacıyla sosyalleşerek keyif ile eğlenceli zaman geçirmek için restoranlara gittikleri ve vakit geçirerek yemek yemeyi tercih ettikleri görülmektedir. Bugün artan restoran çeşidi ve ihtiyacı en üst düzeyde olup yurtdışında Türk yemekleri sunulan restoranlarda yemek yiyen yabancıların menşei ülkeye gitme isteği uyandırılabilecek unsurların tespit edilerek, bu yerler üzerinden gastronomi ve turizm yanında değişik konularda da tanıtım veya reklam yapmak mümkün olmaktadır. Farklı bir kültür etkisi geliştiren Anadolu Selçukluları, kendine özgü ve Türk kültürü olan bir sanat ortamı yaratmayı başarmışlardır. Gelişen Anadolu mimarisiyle oluşan tasarım anlayışı, günümüze kadar gelmekle beraber, gelecek kuşaklara da bu kültürle farkındalık içinde aktarılmasını sağlamak için gastronomi iyi bir araçtır. Gastronomiyi kullanılarak restoranlarda tüm bu tarihi görsel, duyusal ve düşünsel birikimleri içeren oluşumları beş duyuya hitap edecek şekilde görülmesini sağlamak mümkündür. Bir Türk restoranının mekânsal yapısının hangi özellikleri kapsayacağı, yüzeylerde kullanılacak malzemeler, aydınlatmalar, kullanılan renkler, hareketli ve sabit mobilyalar ile diğer mekânı yaratan özelliklerin kriterlerinin nasıl olması gerektiği konusunda bir öneri olarak bu tez hazırlanmıştır. Zevk ve kavramların kişilere göre değişiklik göstereceği de göz önüne alınmakla beraber bir Türk restoranının nasıl kültürel değerler ile oluşturulacağı konusunda hazırlanan bu tez, bir Türk restoranının, müşteriler tarafından tercih edilmesi için gereken unsurlardan birisinin de iç mekanlarda bulunması gereken özelliklerin neler olacağının değerlendirilmesi sonucu tezin araştırma içeriğinde yer almıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde iç mimarlar tarafından Türk restoran tasarımı yapılması aşamasında mekân ve kullanıcı ilişkisinde ne gibi unsurlar olması gerektiği tespit edilmesi beklenmektedir. It is a modern and cultural phenomenon that people increasingly go to restaurants to save time or have a pleasant time by socializing. Globalization and increases in income have both increased the number of restaurants around the world and many types of cuisines and restaurants that appeal to different tastes have emerged. Recently, Turkish cuisine has come to the fore in the category of "World cuisines", which is used to describe foreign food cultures. However, it is a fact that the Turkish restaurants are far from reflecting the characteristics and richness of Turkish culture. Nevertheless, it is widely accepted that restaurants offering world cuisines should not only offer their guests the pleasure of food, but also contribute to the promotion of the country by increasing the interest in the culture, history and tourism of the country. Anatolian Seljuks, who managed to develop a cultural influence unique to Anatolia constitute the distinctive element of Turkish culture. It is possible that Turkish restaurants, inspired by Anatolian culture and architecture, contribute significantly to the promotion of Türkiye and its culture by reflecting its cultural background. This thesis has been prepared as a suggestion on how the spatial structure of a Turkish restaurant aiming to reflect the Turkish culture should be, the distinctive features that should be present in the interior, the materials to be used on the surfaces, the lighting, the colours used, the mobile and fixed furniture and other criteria that create the space. In the conclusion part of the study, there are determinations regarding the elements that should be highlighted by interior architects during the design phase of a Turkish restaurant.