dc.description.abstract | Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin obeziteye ilişkin önyargı ve olumsuz
tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma verileri Nisan-Haziran 2015
tarihleri arasında, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Ticari Bilimler
Fakültesi’ne devam eden 732 öğrenciden elde edilmiştir. Öğrencilerin demografik ve
antropometrik özellikleri araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile elde
edilmiştir. Obezite önyargılarının değerlendirilmesi amacıyla GAMS-27 Obezite
Önyargı Ölçeği kullanılmıştır. Toplamda 80 (%10,9) kişi önyargılı olduğunu beyan
etmiştir ancak ölçek puan sınıflamasına göre toplamda 403 (%55.1) kişi önyargıya
eğilimli ve 194 (%26,5) kişi önyargılı bulunmuştur. Öğrencilerin kendi önyargı
beyanları ile ölçekten aldıkları puan ortalamaları karşılaştırıldığında, önyargılı
olduğunu beyan edenler ile önyargısız olduğunu beyan edenler arasında ki puan farkı
istatiksel olarak önemli bulunmuştur (p=0.000). Önyargılı olduğunu beyan eden
öğrencilerin puan ortalaması ( X =72.5±10.40) önyargısız olduğunu beyan eden
öğrencilerin puan ortalamasından (X =79.0 ±11.20) düşüktür. Kendini şişman
olarak tanımlayan ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) sınıflamasına göre şişman bulunan
öğrencilerin ( X =82.1±12.43) en yüksek puan ortalamasına sahip olduğu
saptanmıştır. Hem Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde hem de Ticari Bilimler
Fakültesi’nde ölçek puan sınıflamasına göre önyargıya eğilimli bulunanların
sayısının (403-%55.1) önyargılı bulunanların sayısından (194-%26.5) fazla olduğu
görülmüştür. Çalışmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin obezite önyargılarının
ilerleyen iş yaşamlarında mesleki becerilerini etkileme olasılığı göz önünde
bulundurulduğunda obezite önyargısını azaltmaya yönelik eğitim müdahalelerinin
gerekliliği ortaya konmuştur.
This survey was conducted to determine the bias and negative attitudes against
obesity. Research data were obtained from 732 students studying Faculty of Health
Sciences and Commercial Sciences in Baskent University. Demographic and
anthropometric characteristics of the students were collected from questionnaire
prepared by the researcher. GAMS-27 Obesity Bias Scale was used for determining
obesity bias. In total 80 (10.9%) students declared that they have bias against obesity
but according to the scale scores classification 403 (55.1%) students were tend to
bias and 194 students (26,5%) were biased. When students who declared that they
were biased were compared with the average scores they had from the scale, points
difference between students described themselves as prejudiced and students
described themselves as unprejudiced found statistically important (p=0.000). The
average score of students who described themselves as prejudiced ( X =72.5±10.40)
was lower than the average score of students who described themselves as
unprejudiced ( X =79.0 ±11.20). Students who described themselves as overweight
and students who were obese according to the Body Mass Index (BMI) classification
( X =82.1±12.43) had the highest scores. According to the classification of scale
points both in the Faculty of Health Sciences and Faculty of Commercial Sciences,
the number of students who tended to prejudice against obesity (403-55.1%) were
higher than the number of students who were prejudice against obesity (194-26.5%).
As a result of the study, taking into account the possibility of university students'
obesity bias to influence their professional skills in their future business life, it was
asserted that there was a need for training interventions aimed to decrease obesity
bias. | en_US |