Ratlarda akustik travma sonrası omega 3 yağı kullanımının elektrofizyolojik etkilerinin araştırılması
Özet
Akustik travma sık karşılaşılan işitme kaybı nedenlerindendir ve tüy
hücrelerini etkileyerek kalıcı yada geçici işitme kayıplarına sebep olabilir. Güçlü bir
antioksidan olarak bilinen Omega-3 yağı , vücudun üretemediği ve dışarıdan
alınması gereken bir yağdır. Hücre koruması ve bağışıklık sistemini güçlendirici
etkilerinden yola çıkarak çalışmamızın amacı akustik travma önce ve sonrasında
Omega -3 kullanımın emisyon testi aracılığı ile etkinliğini araştırmaktır.
Çalışmamıza 24 adet sağlıklı , ortalama ağırlıkları 350 gr , yas ortalaması 12
ay olan Sprague Downey cinsi erkek ratlar dahil edilmiştir. EĢit sayıda 3 gruba
ayrılan ratlardan 1.gruba vücut ağırlıklarının 150mg\kg sıvı Omega-3 yağı akustik
travma önce ve sonrası verilmiştir. 2, gruba akustik travma oluşturmadan sadece
Omega-3 verilmiştir. 3. Gruba sadece akustik travma uygulanmış, rutin beslenmeleri
dışında herhangi bir şey verilmemiştir. Akustik travma öncesi, hemen sonrası ve 10
gün sonrası olarak 3 kere DPOAE ölçümleri yapılmıştır.
Akustik travma öncesi yapılan testler sonucunda tüm ratların eşikleri benzer
olarak bulundu (p> 0,005). Akustik travma modelinin uygulandığı 2 grup
karşılaştırıldığında, öncesinde Omega – 3 kullanan ratlarda eşiklerin korunduğu ve
eşikler arasında istatistiksel fark olmadığı; Omega – 3 kullanmayan grupta ise
esiklerin anlamlı şekilde düştüğü saptandı. Akustik travma sonrası10. Günde yapılan
ölçümlerde ise kontrol grubunun işitme esiklerinin akustik travma öncesi esiklerine
yaklaştığı saptandı. Sadece Omega-3 kullanan grubun işitme esiklerinde bir
değişiklik oluşmazken, Omega-3 yağı kullanımının herhangi bir toksik etkisi
olmadığı saptandı.
Çalışmamızın sonucunda Omega -3yağının kullanımının akustik travmada
koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında Omega-3 kullanımının
dozu, süresi ve uygulama sıklığı açısından yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Acoustic trauma is a common reason for hearing loss and it can result with
permanent or temporary hearing loss due to hair cell degeneration. since Omega-3 fat
is a well known antioxidant for cell protection and strengthening immune system,
the aim of this study is to evaluate the usage of Omega 3 on acoustic trauma
24 healthy, mean weight 350 gr and mean age of 12 months of Sprague
Downey male rats were included in our experimental study. Rats were examined in 3
equal number of groups. 1st group was given Omega-3 fat pre and post acoustic
trauma (150mg/kg). 2nd group was not exposed to acoustic trauma , only given
Omega-3 fats, and 3rd group was exposed to only acoustic trauma and not given
Omega-3 fats. DPOAE test were done 3 times to each group of rats as; before
acoustic trauma, after acoustic trauma and 10 days later of acoustic trauma.
Prior to the acoustics trauma, hearing threshold results of the rats were similar
(p> 0,005) .when two groups that were exposed to acoustic trauma were compared;
1st group of rats that were given Omega-3 before acoustic trauma was examined that
omega-3 has a preservative effect on acoustic trauma due to similar DPOAE
thresholds before and after. The group of rats which were exposed to acoustic trauma
without any omega-3 given had a significant decrease of DPOAE thresholds after
acoustic trauma, but able to recover almost the first thresholds after 10th day of the
exposure. The group of rats that were given only Omega-3had no negative or toxic
affect of Omega-3 usage.
As a result , in comparison of groups; preservative affect of usage of Omega-
3 fats was determined due to acoustic trauma exposure , However, further studies
concerning on dose and acoustic trauma model should be examined.