Obez bireylerde vücut ağırlık kontrolünün antropometrik ölçümler ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Özet
Çalışma, 01 Aralık 2014-01 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Pendik ilçesinde
özel bir hastanenin diyet polikliniğine zayıflama amacıyla 1 ay içerisinde başvuran
ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan, yaş aralığı 20-45 yıl arası olan, obez 50
gönüllü kadın üzerinde yapılmıştır. Çalışmada bireylere demografik özelliklerini ve
beslenme bilgilerini almak için bir defa anket ve üç defa üç günlük besin tüketim
kaydı formu uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması
33.10±6.86’dır. Çalışmaya 16 (%32) preobez, 34 (%68) obez birey katılmıştır.
Çalışmaya dahil olan bireylerin 2 aylık takipte kaybettikleri ağırlık, BKİ, bel çevresi,
kalça çevresi, yağ yüzdesi ve yağ ağırlık sırasıyla 5.71±2.19 kg, 2.26±0.88 kg/m2,
5,46±3.01 cm, 4,62±2.37 cm, %1.84±1.18, 3.59±1.66 kg’ dır. Araştırmaya katılan
bireyler çalışma süresi boyunca en az 4.4 kg, en fazla 6.5 kg ağırlık kaybetmişlerdir.
Çalışmaya katılan bireylerin çalışma sonunda uygulanan diyete bağlı olarak kan
biyokimyasal parametrelerindeki değişikliklere bakıldığında açlık kan şekerinde
ortalama 2.02±7.86mg/dL, hemoglobin değerinde ortalama 0.08±0.56 mg/dL, total
kolesterol değerinde ortalama 10.96±16.47 mg/dL, LDL kolesterol değerinde
ortalama 7.91±15.46 mg/dL, HDL kolesterol değerinde ortalama 1.86±6.57mg/dL
düşüş gözlenmektedir. Bireylerin üç günlük besin tüketim öykülerinden elde edilen
enerji, karbonhidrat, protein ve yağ tüketimlerinin birinci, ikinci ve üçüncü tüketim
kayıtları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0.05).
Vitamin ve mineral tüketimleri incelendiğinde birinci, ikinci ve üçüncü tüketimleri
arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiş fakat DRI değerleri ile
karşılaştırıldığında A vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, fosfor ve çinko
mineralleri tüketimleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek, B1 vitamini,
potasyum ve demir mineralleri anlamlı olarak düşük gözlenmiştir (p<0.05). Vücut
ağırlık kaybı ile karbonhidrat ilk ve son tüketimleri farkı(r=0,324; p<0,05) arasında pozitif doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Bireylerin posa ilk ve
son tüketimi farkı ile HDL kolesterol ilk ve son değeri farkı arasında negatif doğrusal
ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (r=-0,320; p<0,05). Bireylerin diyete
uyum durumları ile ilk ve son biyokimyasal parametreleri farkı karşılaştırıldığında
total kolesterol farkı ve LDL kolesterol farkı istatistiksel açıdan anlamlı farklılık
göstermektedir (p<0,05). Çalışma sonunda preobezlerin %68.8’ i vücut ağırlıklarının
%5-10’ unu, %31.3’ ü vücut ağırlıklarının %5’ i ve altında, %25.0’ ı %10 ve üstünde
vücut ağırlığı kaybetmiş; obez bireylerin ise %76.5’ i vücut ağırlığının %5-10’ u,
%23.5’ i %5’ i ve altında, %29.4’ ü %10 ve üstünde vücut ağırlığı kaybetmişlerdir.
Bireylerin total kolesterol azalması ortalaması vücut ağırlığının %5-10 kaybeden
obezlerde en yüksektir (15.3±16.16 mg/dL), preobezlerde ise %5’ i ve altında vücut
ağırlığı kaybeden bireylerdedir (12±0.0 mg/dL’ dir. Bu sonuçlara göre %5-10 vücut
ağırlık kaybının preobez ve obez bireylerde kan lipidlerini azaltabileceği
söylenebilir.
This study was conducted to determine the effects of the body including mass control
on anthropometric measurements and some blood parameters on obese individuals.
This study was conducted on 50 healthy preobese and obese women aged between
20-45 who consulted the Diet Policlinic of a private hospital in Pendik, Istanbul for
the purpose of losing weight between December 2014 and March 2015.
An individual demographic characteristics and nutritional information once the threeday
food consumption survey and registration form three times to get implemented.
The study included 15 (32%) preobese, 34 (68%) obese women whose ages mean
33.10±6.86 years. After a 2-month follow up, the average weight loss, BMI, waist
circumference mean, hip circumference mean, fat percentage mean and fat mass
average were 5.71±2.19 kg, 2.26±0.88 kg/m2, 5.46±3.01 cm, 4.62±2.37 cm,
184±1.18%, 3.59±1.66 kg respectively. The volunteers particiating in the study lost a
minimum of 4.4 kg and maximum of 6.5 kg weight during the study period (2
months). Upon observing the changes in blood biochemical parameters as a result of
the diet applied on the participants in the study, an average reduction of 2,02±7.86
mg/dL in starvation blood sugar, 0.08±0.56 mg/dL in hemoglobin value,
10.96±16.47 mg/dL in total cholesterol value, 7.91±15.46 mg/dL in LDL
Cholesterol, and 1.86±6.57 mg/dL in HDL Cholesterol was noted. Individuals
obtained from a three-day-dietary record energy, carbohydrate, protein and fat
consumption between first, second and third consumption records was not observed a
statistically significant difference (p>0.05). When analyzed vitamin and mineral
consumption in te first, second, and a statistically significant difference was not
observed between the third consumption. But compared with DRI values range from
vitamin A, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, phosphorus and zinc minerals
consumption was significantly higher, vitamin B1, potassium and iron minerals was signicantly lower (p<0.05). There is a positively linear and statistically significant
relationship between weight loss and consumption of carbohydrate (r=0.324;
p<0.05). There is a statistically significant and negatively linear relationship between
HDL cholesterol biochemical parameters and fiber consumption (r=-0.320; p<0.05).
Total cholesterol diffference and LDL cholesterol difference values show statistically
significant differences (p<0.05) when evaluated according to the compliance of
participants to the diet. The difference between the initial and final values of total
cholesterol, LDL cholesterol levels and hemoglobin is higher in participants
indicating compliance with the diet. At the end of the study preobese 68.8% of the
lost weight 5-10% of body weight, 31.3% of the lost weight below 5% of body
weight, 25% of the lost weight over 10% of body weight; obese 76.5% of the lost
weight 5-10% of body weigt, 23.5% of the lost weight below 5% of body weight,
29.4% of the lost weight over 10% of body weight. According to these results; 5-
10% or more than 10% body weight loss may decrease the blood biochemical
parameters in preobese and obese subjects.