Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKızıltan, Gül
dc.contributor.authorSevim, Yonca
dc.date.accessioned2015-04-03T11:34:13Z
dc.date.available2015-04-03T11:34:13Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11727/2144
dc.description.abstractOtozomal dominant polikistik böbrek hastalığı (ODPKBH) insanlarda en sık görülen kalıtsal hastalıklardan biridir. Bilateral böbrek kistleri ile karakterize sistemik bir hastalıktır ve son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) vakalarının yaklaşık %10’undan sorumludur. ODPKBH’da morbidite ve mortalitenin en önemli nedeni kardiyovasküler olaylardır ve en yaygın semptomu erken dönemde başlayan hipertansiyondur. Bu çalışma besin ögeleri alımı ile böbrek volümleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Nisan 2014 ve Temmuz 2014 tarihleri arasında İstanbul Fatih Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi nefroloji polikliniğine başvuran; aile hikayesi, klinik bulgular ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile belirlenmiş böbrek volümü ile kesin tanısı konmuş, yaş ortalaması 48.6±11.3 yıl olan 22 erkek ve 38 kadın ODPKBH hastası üzerinde yürütülmüştür. Hastaların kişisel özellikleri, biyokimyasal ve idrar parametreleri, böbrek volümleri ve antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Hastaların enerji ve besin ögeleri alımları 3 günlük besin tüketim kayıdı ile belirlenmiştir. Hastaların ortalama eGFR 54.8±36.46ml/dk/1.73m2 olarak hesaplanmıştır ve ortalama böbrek volümü 1012±776.8ml bulunmuştur. Hastaların vücut ağırlıkları başına günlük aldıkları enerji 25.57±9.32kkal/kg ve protein 0.87±0.32g/kg olarak saptanmıştır. Hastaların diyet enerjisinin karbonhidrattan gelen yüzdesi ortalama %49±7, proteinden gelen %14±2 ve yağdan gelen %36±6 olarak bulunmuştur. Hastaların doymuş yağ alım yüzdesi %11.6±3.6 olarak bulunmuştur. Hastaların, özellikle kadın hastaların diyetle folatı günlük önerilen değerin (DRI) altında tükettikleri saptanmıştır. Hastaların ortalama kalsiyum (DRI erkelerde %70.3, kadınlarda %69.6) ve potasyum (DRI erkeklerde %65.1, kadınlarda %61.4) alımları DRI önerilerinin altında olduğu belirlenmiştir. Hastaların diyet sodyum alımları DRI değerlerinin üstünde bulunmuştur (erkeklerde %186.1, kadınlarda %176). Hastalar ortanca böbrek volümü değerine göre (743 ml) karşılaştırıldığında diyetle karbonhidrat, protein ve yağ alımlarında bir fark bulunmamıştır (karbonhidrat %49.3±7.7-%49.2±6.9, protein %14.5±2.8-%13.9±2.5 ve yağ %36.3±6.7-%36.8±6.5) (p>0.05). Hastaların böbrek volümleri arttıkça kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko alımın azaldığı, fosfor ve demirin alımın ise benzer olduğu saptanmış fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, hastaların yağ, doymuş yağ ve sodyum alımları yüksek; folat, kalsiyum ve potasyum alımları ise yetersiz bulunmuştur. Tüm bu besin ögeleri, ODPKBH’da mortalite ve morbiditenin en önemli sebepleri olan kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyonla ilişkilidirler. ODPKBH’da tıbbi beslenme tedavisi önerilerinin kısıtlılığı sebebi ile SDBY gelişimine doğru daha fazla böbrek hasarını önlemek ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak için hastaların renal bir diyetisyen takibinde olması gerekmektedir. Autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD) is one of the most common inherited diseases. ADPKD is a multi-systemic disease characterized by bilateral renal cysts and is responsible for about 10% of cases of end-stage renal disease (ESRD). Cardiovascular problems are a major cause of morbidity and mortality in patients with ADPKD and a common early symptom is hypertension. This study was conducted to determine the relationship between daily dietary nutrient intakes and kidney volume. The study was carried out on 22 male and 38 female patients, with a mean age of 48.6±11.3 years, who were diagnosed with ADPKD using evidence of family history, clinical symptoms and total kidney volume which was determinated by magnetic-resonanse imaging at Istanbul Fatih Public Hospital Union General Secretary Haseki Training and Research Hospital Nephrology clinic between May 2014 and July 2014. Patients’ data including personal characteristics, biochemical and urinary parameters, kidney volumes and anthropometric measurements were determined. In this study the nutrient intakes of patients were estimated by the 24-h dietary records obtained on 3 consecutive days. The mean eGFR was calculated to be 54.8±36.46 ml/dk/1.73m2 and the mean kidney volume was 1012±776.8ml. Patients total dietary energy intake was found to be 25.57±9.32kcal/kg/day and their total dietary protein intake was found to be 0.87±0.32g/kg/day. Patients’ percentage of energy from carbohydrates was determined as 49±7%, from protein was 14±2% and from total fat was 36±6%. Patients’ mean dietary saturated fat intake was found to be 11.6±3.6%. Patients’, especially women, mean dietary folat intake was much lower than the DRI (Daily Recommended Intake). Patients’ mean dietary calcium (DRI men 70.3%, women 69.6%) and potassium intakes (DRI men 65.1%, women 61.4%) were insufficient. Patients’ mean dietary sodium intake was higher than the DRI recommendation (men 186.1%, women 176%). It was found that when patients were divided in to two groups, by their median kidney volume (743 ml), there was no difference in their carbohydrates, protein and total fat intakes (carbohydrates 49.3±7.7%-49.2±6.9%, protein 14.5±2.8%- 13.9±2.5% and total fat 36.3±6.7%-36.8±6.5%) (p>0.05). Dietary calcium, magnesium, potassium, sodium and zinc intakes were lower; phosphorus and iron intakes were similar in patients with higher kidney volume than the patients with smaller kidney volume but these relationships weren’t statistically important (p>0.05). As a conclusion, patients’ total fat, saturated fat and sodium intakes were higher; dietary folat, calcium and potassium intakes were inadequate. All of these nutrients related with cardiovasculer diseases and hypertension which are the most common mortality and morbidity causes of ADPKD. Due to the lack of medical diet therapy recommendations on patients with ADPKD, patients should be followed by a specialist (renal) dietitian to protect malnutrition or hypertension and to prevent furter renal injury in order to slow polycystic kidney progression to ESRD.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBaşkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectOtozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı (ODPKBH),en_US
dc.subjectBöbrek Volümüen_US
dc.subjectTıbbi Beslenme Tedavisien_US
dc.subjectEnerjien_US
dc.subjectBesin Ögelerien_US
dc.titleOtozomal dominant polikistik böbrek hastalarının besin tüketimleri ile böbrek kist volümleri arasındaki ilişkinin incelenmesien_US
dc.typedoctoralThesisen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster