Spor salonunda çalışan vücut geliştirme sporu yapan spor hocalarının, beslenme durumları ve beslenmeye bağlı takviye destek ürün kullanımlarının saptanması.
Özet
Bu çalışma, Aralık 2013 – Şubat 2014 tarihleri arasında, özel bir spor
kulübünde, vücut geliştirme sporu yapan 20 yaş üstü spor hocaları, beslenme
durumları ve takviye destek ürün kullanımlarının saptanması; benzer sosyoekonomik
düzeydeki sporcuların, beslenme alışkanlıklarını belirleyerek, eksikliklerin
giderilmesi yönünde öneriler yapılmasını sağlamak amacıyla planlanıp
yürütülmüştür. Çalışma yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anket
uygulaması ile sporcuların, sosyodemografik durumu, sağlık durumu, besin tüketim
miktarları ve üç gün içinde tükettikleri tüm besinlerin kayıtları sorgulanmıştır. Spor
hocalarının %92‟si sporcu destek ürünleri kullanmaktadır. Sporcu destek ürünü
kullanan sporculardan %100‟ü protein tozu, %31.5‟i amino asit, %17.4‟ü glutamin,
%15.2‟si L-carnitin, %13‟ü BCAA, %8.7‟si CLA, %7.6‟sı kafein, %6.5‟i nitrik oksit,
%4.3‟ü arjinin, %3.3‟ü kreatin, %3.3‟ü ise steroid ve benzeri ürünler kullandıklarını
söylemiştir. Katılımcılardan %88‟inin takviye destek ürün kullanımında
kendilerinden destek aldığını belirtmişlerdir. Günlük yumurta tüketimi ile kas
kütlesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Günlük
protein tozu tüketimi miktarlarına göre sporcuların kas kütlesi ortalamaları
arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak
sporculara beslenme konusunda gerekli bilgilendirme yapılmalı ve kullanılan
destek ürünlerin kullanımında hakkında, beslenme uzmanından bilgi ve öneriler
alınmalıdır.
The resarch was conducted on adult male trainers above 20 who has similar
socioeconomical standarts and exercise in a private sports club between December
2013- February 2014 to determine their nutritional habits and make suggestions to
eliminate related deficiencies. The research has been done through face to face
surveys. Through this survey, the sociodemographic and health background as well
as consumption of vitamins, minerals, sweeteners, alcohol, caffeinated drinks, , the
amount of supplements and the records of all foods consumed in three days time
have been inquired.
It has been found that 92% of participants use ergogenic aids. These participants are
also asked which supplements and ergojenic aids they consume. Through this survey
it has been concluded that 100% of them use proetin powders, 31.5 % amino acids ,
17.4 glutamin, 15.2 % L-carnitine, 13 % BCAA, 8.7% CLA, 7.6% caffein, 6.5%
nitric oxide, 4.3% arginine, 3.3% cratine and 3.3% use steroids. 88 % of pariticipants
mentioned that they didn‟t consult with an expert or any dietician while using these
supplements.
It is established that there is no statistically meaningful correlation between daily egg
consumption and muscles It is also established that there is no statistically
meaningful difference between differing levels of daily consumption of protein
powder and muscle averages (kg) of persons who engage in sports.
Suggestions and directions about using food supplement products should be taken
from a dietician.