Yazar "Ercan, Aydan" için Enstitüler / Institutes listeleme
-
Ağırlık kontrolü ve beslenme eğitiminin erektil disfonksiyon tedavisinde öneminin belirlenmesi
Yıldırım Karacanoğlu, Elif (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Çalışmanın amacı; Erektil Disfonksiyonun (ED) etiyolojisi ve tedavisinde beslenme ve vücut ağırlık kontrolünün yeri ve önemini araştırmaktır. Çalışmaya Hisar Hospital Üroloji polikliniğine başvuran ve ED tanısı almış ... -
Ankara'da çalışan diyetisyenlerin empatik eğilimlerinin değerlendirilmesi
Yıldız, Ayşin (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Empati, sağlıklı iletişimin temel unsurlarındandır. Hasta ya da danışanla çoğu zaman birebir iletişim kurmak durumunda olan diyetisyenlerin empatik becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir. Bu çalışma Ankara ilinde ... -
Basit karbonhidrat içeriği yüksek diyetle beslenen sıçanlarda yeşil çayın antioksidan etkisinin incelenmesi
Gübür, Sema (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Basit karbonhidrat içeriği yüksek ürünlerin sekular artışıyla beraber son 30 yılda rafine fruktozun total tüketim miktarı dikkat çekici şekilde artmıştır. Birçok araştırmacı, yüksek fruktoz tüketiminin, farelerde ve ... -
Beslenme ve diyet polikinliğine başvuran hastaların yeme tutum ve davranışları ile diyet algılarının değerlendirilmesi
Soydemir, Gözde (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, hekim tarafından beslenme ve diyet polikliniğine yönlendirilen bireylerin diyet ve diyetisyen algıları ile beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışma, Aralık ... -
Beslenme ve diyetetik eğitimi alan öğrencilerin obeziteye karşı önyargı, tutum ve davranışlarının belirlenmesi
İspir, Betül Eda (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin obezite önyargı, tutum ve davranışlarını belirlemek ve yapılan eğitici müdahalelerle bu önyargı tutum ve davranışlarındaki değişimleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Müdahale ... -
Bir hastane mutfağında oluşan katı atık çeşit ve miktarlarının saptanıp değerlendirilmesi
Yüksel, Aysun (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Çevre, insanların temel ihtiyacı olan beslenme gereksiniminin karşılanmasında en önemli kaynaktır. Katı atıklar, çevre kirlenmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Günümüzde, nüfusun artması, teknolojinin gelişimi ile ... -
Ebeveynlere verilen beslenme eğitiminin çocukların besin seçimine etkileri
Göbel, Pınar (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada, ebeveynlere belirli aralıklarla verilen farklı içerikteki sağlıklı beslenme eğitimlerinin, ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerine olduğu gibi, hem ebeveynlerin hem de ebeveynlerini örnek alan çocuklarının ... -
Hemodiyaliz uygulanan son dönem böbrek yetmezliği olan hastaların demografik özelliklerine göre beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Ekenci, Kübra Damla (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda sosyodemogafik özelliklere göre beslenme durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Nisan-Mayıs 2017 tarihleri arasında bir ... -
İlköğretim öğrencilerinin diyet kalitesi ve tabak artıklarının saptanması
Kıran, Merve (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Bu çalışma, ilköğretim okulu öğrencilerinin okulda öğle yemeği tüketim durumlarını, oluşan tabak artıkları ile karşılaştırarak beslenme durumlarını değerlendirmek ve ebeveynlerin çocuklarının beslenme durumları ile ilgili ... -
İnsülin direnci olan bireylerin tiroid fonksiyonları ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Telek, Mine (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)İnsülinin kandaki seviyesi normal veya normalin üzerinde olmasına karşın, kas, yağ dokusu ve karaciğerde insüline karşı duyarlılığını azaltarak glikoz homeostazı bozukluğu ortaya çıkmaktadır. İnsülin direnci, birçok organ ... -
Polislerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumlarının belirlenmesi
Elbay, Gökhan (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu araştırma, Nisan 2016-Mayıs 2016 tarihleri arasında Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan 783 polis memurundan326 polis memuru çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Bireylerin kişisel özellikleri ve beslenme ... -
Sağlık çalışanların diyetiysenlere yönelik tutum ve davranışlarının berlilenmesi
Kort, Rukiye (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma, sağlık çalışanlarının diyetisyenlere yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu çalışmaya Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 18-65 yaş ... -
Sağlıklı beslenmede bireysel ve grup eğitiminin bireylerin beslenme alışkanlıkları ve besin seçimi üzerine etkisi
Öktem Güngör, Emel (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma sağlıklı beslenme bilgi ve alışkanlıklarının kazandırılmasında bireysel ve grup beslenme eğitimlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmaya katılan bireylere ... -
Üniveriste öğrencilerinde porsiyon algısı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Güngör, Emel Öktem (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Bu çalışma, Beslenme ve Diyetetik bölümü 1-4 sınıf öğrenciler arasında beslenme bilgisi ile yiyeceklerin sunum biçimine göre porsiyon miktarlarının algılanması arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, ... -
Yetişkin bireylerin sindirim sistemi problemlerinde besin ve bitkisel ürün kullanım durumları
Barlin, Dilan (Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma yetişkin bireylerin sindirim sistemi problemlerinde kullandıkları besin ve bitkisel ürünleri saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi, Aralık 2017-Mart 2018 tarihleri arasında Mersin ilinde ...