Lise öğrencilerinin sınav kaygısı, kafein tüketimi ve uyku kalitelerinin değerlendirilmesi
Özet
Bu araştırma, sınava hazırlanan öğrencilerin sınav kaygı düzeyini belirlemeyi ve bu
dönemdeki kafein alımları ile uyku kalitelerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırma
Mart ve Nisan 2022 tarihleri arasında Hatay’da bulunan 2 ayrı kolejde okuyan 14-18 yaş
aralığında 74 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Sınav kaygısının saptanabilmesi
amacıyla sınava hazırlık dönemindeki 12. sınıflar ile sınav döneminden yeni çıkmış 9.
sınıflar karşılaştırılmıştır. Katılımcılara genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını,
antropometrik özelliklerini, kafein tüketim sıklık kayıtlarını, uyku kalitelerini ve sınav
kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler
SPSS programında değerlendirilmiştir. Çalışmaya %60.8’i kadın, %39.2’si erkek, yaş
ortalaması 16.2±1.7 yıl olan 74 adölesan katılmıştır. Elde edilen verilere göre kilogram
başına ortalama kafein tüketim miktarları 5.3±3.9 5 mg/kg vücut ağırlığı şeklinde
saptanmıştır. Cinsiyete göre kaygı düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark
bulunmuştur (p<0.05). Düşük kaygı düzeyine sahip olan ergenlerin %75’inin düşük kafein,
orta ve yüksek kaygı düzeyine sahip olan ergenlerin ise sırasıyla %64.4’ünün ve %81’inin
yüksek kafein tükettiği saptanmıştır (p<0.05). Atlanan öğün ve kaygı düzeyleri, uyku
kalitesi grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklı dağılım göstermiştir (p<0.05).
Kötü uyku kalitesine sahip öğrencilerin %86’sı sabah öğününü atladığını belirtirken, iyi
uyku kalitesine sahip öğrencilerin %66.7’si sabah öğününü atladığını belirtmiş ve iyi uyku
kalitesine sahip bütün öğrencilerin akşam öğününü tükettikleri gözlenmiştir. Katılımcıların
düşük, orta, yüksek kaygı düzeyi sınıflamasına göre ortalama uyku kalitesi puanları
sırasıyla 6.8±4.2, 7.8±2.9, 10±3.1 şeklinde saptanmıştır (p<0.05). İyi uyku kalitesine sahip
ergenler 91.1±25.7 şeklinde ortalama kaygı düzeyi puanına sahip iken, kötü uyku
kalitesine sahip bireylerin ortalama puanı 115.5±21.7 şeklinde daha yüksek gözlenmiştir
(p<0.05). Elde edilen veriler, lise öğrencilerinde sınav kaygısının gözlendiği ve kafein
tüketimi, kaygı düzeyi, uyku kalitesi arasında ilişki olduğu yönündedir. Ayrıca uyku ve
kaygı arasında literatürdeki sonuçlara benzer şekilde çift yönlü bir ilişki gözlenmiştir. Bu
konu hakkında literatürde yeterli çalışma olmaması ve konunun adölesanlar için önem arz
etmesi nedeniyle daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. This research aims to determine the exam anxiety level of students, who are getting
prepared for exam, and to assess their caffeine intake and sleep qualities during such
period. The research is performed between March and April 2022 with the participation of
74 students, aged between 14 and 18, studying in 2 different colleges in Hatay. 12th
grades, who are in exam preparation period, and 9th grades, whose exam period has ended
recently, are compared to detect exam anxiety. Participants completed a survey form to
determine their general characteristics, dietary habits, anthropometric characteristics,
caffeine consumption frequency records, sleep qualities and exam anxiety levels. Obtained
data are assessed on SPSS program. 74 adolescents, 60.8% of whom were females, and
39.2% of whom were males, in the average age of 16.2±1.7 participated to the study.
According to obtained data, average caffeine consumption per kilogram is detected as body
weight 5.3+3.9 5 mg/kg. Statistically significant difference is found between anxiety levels
by gender (p<0.05). We detected that 75% of adolescents, who have low anxiety levels,
consume low level of caffeine, and we also detected that adolescents, who have moderate
and high anxiety levels, consume high level of caffeine, i.e. 64.4% and 81% respectively
(p<0.05). Skipped meals and anxiety levels showed a significantly different distribution
among sleep quality groups (p<0.05). 86% of students, who have poor sleep quality,
emphasized that they skip morning meal, and 66.7% of students, who have good sleep
quality, emphasized that they skip morning meal, and we observed that all of the students,
who have good sleep quality, eat dinner. We detected that the average sleep quality scores
of participants are detected as 6.8±4.2, 7.8±2.9 and 10±3.1 by categories of low, moderate
and high anxiety levels respectively (p<0.05). Adolescents, who have good sleep quality,
had an average anxiety level score of 91.1±25.7, while average score of individuals, who
had poor sleep quality, is observed as higher, i.e. 115.5±21.7 (p<0.05). Obtained data show
that exam anxiety is observed in high school students, and that there is a correlation
between caffeine consumption, anxiety level and sleep quality. Also, similar to the results
available in the literature, we observed there is a bidirectional relationship between sleep
and anxiety. More number of studies must be conducted on this issue since sufficientnumber of studies is not available in the literature and since the subject is critical for adolescents.